2010-08-02

Stackars cyklister luras

År 2005-2006 (gissningsvis) gör Vägverket (numera Trafikverket) en satsning på cyklandet genom att skylta upp en cykelled på sträckan Trelleborg-Svedala-Staffanstorp. Cykelleden blir en av de första skyltade lederna mellan centralorter i Skåne. Ambitionsnivån är ganska hög och det finns sedan 2006 en "Cykelvägvisningsplan för Skåne" med konkreta förslag och redovisningar för nästan alla relationer mellan centralorterna i Skåne.

Cykelleden Trelleborg-Svedala-Staffanstorp


År 2007 får Svedala en ny fin tunnel under järnvägen i Timmergatans förlängning. Vägporten har plats för en bilkörbana och ordentlig separerad gång- och cykelväg. Numera slipper, framförallt oskyddade, trafikanter korsa järnvägen i plan med risk för olyckor. Den gamla övergången längs Aggarpsvägen är stängd sedan länge.

Timmergatan från Stortorget söderut under järnvägen, med GC-väg till vänster/i östra kanten.


Nu är det år 2010 och fortfarande skyltas cykelleden Svedala-Trelleborg längs Kyrkogatan-Aggarpsvägen, som om att det går att passera järnvägen precis som förr och tunneln inte finns.

Här körde och gick man förr över järnvägen och i bildens vänsterkant skyltas cykelleden.


Cykelvägvisningen i korsningen Kyrkogatan(Aggarpsvägen)/Södergatan. Skylten mot norr gör ingen större nytta eftersom cyklister i den riktningen förhoppningsvis har hittat tunneln och därefter fortsatt norrut. Skylten mot söder kan dock lura folk att fortsätta längs en cykelväg parallellt med järnvägen mot öster.


De felaktiga skyltarnas placering i relation till cykelledens nuvarande sträckning.


Skyltmissen, med hittills tre års felskyltning, visar ungefär cyklingens status i mindre orter och på landsbygden, trots höga ambitioner och förhoppningar om mer hållbart resande.

Tillägg 2010-08-03
En observant läsare har påpekat att det även finns en gulskyltad cykelled mot Börringe/Skurup, där den ovan kritiserade skyltningen passar in på leden mellan Stortorget och österut på cykelvägen längs Segeå.

Det konstiga är att denna nya cykelled inte finns med i Trafikverkets information eller på kommunens hemsida. I Trafikverkets plan går cykelleden mellan Svedala och Skurup via Hyby och Vissmarlöv (blad 3 i pdf-filen).

Min teori är fortfarande att den kritiserade skylten egentligen har tillhört cykelleden Svedala-Trelleborg, men numera medvetet eller av ren tur passar in för leden Svedala-Skurup. I vilket fall som helst gör just denna skylt fortfarande nytta, medan felen kvarstår på andra platser.

Fortfarande fattas det skyltning via Timmergatan mellan Stortorget och Aggarpsvägen. För cykelleden Trelleborg-Svedala-Staffanstorp finns det inga skyltar mellan korsningen Aggarpsvägen/Södra Infarten och Kyrkogatan/Bökebergsgatan, på en sträcka där leden bryter riktning tre gånger.

Uppbarligen är Svedala begåvat med tre cykelleder i var riktning, mot Staffanstorp, Trelleborg och Skurup (även sedermera Malmö och Vellinge). Det som verkligen saknas för att bringa ordning i oredan är orienteringsskyltning vid Stortorget, med tre skyltar i var riktning mot Trelleborg, Skurup och Staffanstorp. Då blir det tydligt hur det är tänkt och vilka fina leder som finns att tillgå.

Inga kommentarer: